Wat komt er allemaal kijken bij een woningontruiming?

Een woningontruiming is een lastige klus

Een woning leegruimen is niet bepaald een leuke klus, maar helaas heeft u soms geen keus. Bijvoorbeeld omdat u gaat verhuizen of wanneer er sprake is van een seniorenverhuizing. Of het nu om een groot huis gaat, of u slechts een klein huis moet leeghalen, een huis leegruimen kost veel tijd en inspanning. Daarnaast moet u wel zorgen dat de woning bezemschoon wordt opgeleverd, anders kunt u een boete krijgen. Maar wat houdt bezemschoon opleveren precies in? En wat kunt u met de inboedel doen? Waardevolle informatie over woningontruiming leest u in dit blog.

Welke situaties vragen om een woningontruiming?

Een huis leeghalen kan gebeuren om diverse redenen. Bijvoorbeeld omdat u gaat verhuizen of omdat u van een groter huis naar een seniorenwoning gaat. Dit wordt ook wel een seniorenverhuizing genoemd. Maar soms moet u een woning leegruimen zonder dat het uw keus is, bijvoorbeeld wanneer een dierbare is overleden. Een andere nare reden voor huisontruiming is een uithuiszetting, omdat er bijvoorbeeld een te hoge huurachterstand is. Mocht de woningontruiming ongepland zijn, dan kunt u het altijd uitbesteden aan een betrouwbaar bedrijf. Dat bespaart u een hoop tijd en moeite.

Wat moet er gebeuren bij een woningontruiming?

Het huis dat ontruimd moet worden wordt later verhuurd of verkocht. Bij een boedelruiming is het dus de bedoeling dat de woning leeg en netjes wordt achtergelaten. Dit heet ‘bezemschoon opleveren’. Om bezemschoon op te leveren dient u:

  • Alle inboedel te ontruimen, dus alle spullen en meubels uit de woning te halen
  • Afvoerputjes, keuken, badkamer en wc schoon te maken
  • Lijmresten en stickers van muren en inbouwkasten te verwijderen
  • Alle afvalbakken te legen en schoonmaken
  • Alle vloeren te stofzuigen of vegen
  • Ramen, vensterbanken en kozijnen schoon te maken
  • Dakterras en balkon schoon te maken

Een manier om te checken of u het goed hebt gedaan is uzelf afvragen hoe u de woning zou willen aantreffen als het uw nieuwe huis zou worden. Voordat u gaat ontruimen is het verstandig het huur- of koopcontract te controleren. Vaak staan hierin specifieke eisen voor de woningontruiming.

Wat te doen met de inboedel na een woningontruiming?

Na een woningontruiming zit u nog met een inboedel die misschien niet mee kan naar het nieuwe huis. Vaak brengen mensen de inboedel naar de stort, maar als uw spullen nog in goede staat zijn, kunt u deze beter doneren. Kringloopwinkels nemen graag meubels en andere spullen van u over die er nog prima uitzien. Zo krijgen uw spullen een tweede leven bij iemand die er heel blij mee is.

Reageren is niet mogelijk